Digital Tips för en framgångsrik fastighetsförsäljning

 ·  2 min read

Tentacle är specialiserade inom säljrådgivning av hyresrättsfastigheter, kontorsfastigheter, handelsfastigheter, industri- och logistik-fastigheter, byggrätter och mark. Med över 3000 köpare av fastigheter samlade i plattformen har Tentacle Sveriges största nätverk av aktörer inom fastighetsbranschen och kan därigenom arbeta lokalt med säljande fastighetsägare och nationellt med köpare. I den här guiden ger vi tips på hur du framgångsrikt säljer din fastighet.

  1. Hitta alla relevanta potentiella köpare. En av de absolut viktigaste aspekterna när du säljer en fastighet är att komma i kontakt med samtliga relevanta potentiella köpare. Detta görs bäst genom att börja söka efter relevanta köpare i så breda nätverk av fastighetsägare och investerare som möjligt, och att snabbt kunna komma i kontakt med de delar av nätverket som är relevanta för fastigheten i fråga. Denna första intresseförfrågan kan med fördel göras anonymt i ett första skede för att inte brett behöva avslöja att fastigheten är till salu i detta första skede.
  2. Bilda en egen värderingsuppfattning. Innan diskussioner inleds med potentiella köpare bör du som säljande fastighetsägare bilda sig dig uppfattning om vad marknadsvärdet på fastigheten är. Detta för att kunna inleda realistiska dialoger när buden kommer in för vi vet av erfarenhet att om säljaren redan från början står för långt ifrån marknaden i prisförväntan är det ofta svårare att inleda dialoger som framgångsrikt sedan leder till överenskommet pris och affär. En kombination av erfarna rådgivare samt kvalitativ marknadsdata över hyresnivåer och tidigare transaktioner ger en god förutsättning för att bygga en så träffsäker värderingsuppfattning som möjligt.
  3. Marknadsför fastigheterna. När samtliga relevanta potentiella köpare kontaktats behöver information om fastigheten presenteras på ett tydligt och lättförståeligt sätt. Hyresnivåer, driftskostnader och andra siffror behöver vara granskade och kvalitetssäkrade för att undvika friktioner i en senare förhandling. Informationen sammanställs med fördel i ett digitalt format för att kunna delas och med säkerhet vara tillgängligt för samtliga relevanta intressenter. Ett digitalt prospekt är att föredra.
  4. Säkerställ processen. I konkurrensutsatta säljprocesser kan det vara svårt att hålla koll på att alla intressenter sett all relevant information om fastigheten och fått svar på sina frågor för att kunna komma in med bud. Genom att centralisera säljprocessen digitalt skapas en unik möjlighet att följa upp och säkerställa processen. I och med att exempelvis marknadsföringsmaterialet finns tillgängligt digitalt skapas datapunkter när intressenter interagerar med materialet och det är därför möjligt att få notiser och följa upp om intressenter missar viktig information.
  5. Få igång budgivning. För att säkerställa att rätt marknadspris betalas bör bud inhämtas in från så många relevanta budgivare som möjligt. En förutsättning för att åstadkomma detta är att potentiella budgivare snabbt kan få ta del av rätt information om fastigheten, få svar på sina frågor och presenteras med tydliga budinstruktioner. En erfaren transaktionsrådgivare som kan fokusera all sin tid på de potentiella köparna är att föredra. Med innovativ teknologi kan också många administrativa moment i säljprocessen automatiseras för transaktionsrådgivaren så att all tid kan fokuseras på att få ihop en bra affär.

Om du vill veta mer om hur Tentacles team av transaktionsrådgivare kan hjälpa dig är du välkommen att höra av dig på 010 - 491 21 00, maila transaktion@tentacle.se eller fylla i formuläret längst ner på denna sida.

Fastigheter
Philippe Gremillet

Philippe Gremillet

CEO/VD på Tentacle

Kontakta oss

Vårt team har många års erfarenhet av kommersiella fastighetstransaktioner, företagsrådgivning och ledande teknikföretag. Kontakta oss för att diskutera hur vi kan hjälpa er med er fastighetsaffär.

Postal address

Tentatech AB

Holländargatan 20

111 60 Stockholm

Sverige

Phone number
+46 (0)10-491 2100
Philippe Gremillet, VD

Philippe Gremillet, VD